Saturday, 25.10.2025
Name days: Inga / Daria / Katarzyna

Komunikat o błędzie

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in element_children() (line 6608 of /home/noweskalmierzyce/noweskalmierzyce.pl/includes/common.inc).
  • Warning: Illegal string offset '#children' in drupal_render() (line 6065 of /home/noweskalmierzyce/noweskalmierzyce.pl/includes/common.inc).
  • Warning: Illegal string offset '#children' in drupal_render() (line 6075 of /home/noweskalmierzyce/noweskalmierzyce.pl/includes/common.inc).
  • Warning: Illegal string offset '#children' in drupal_render() (line 6113 of /home/noweskalmierzyce/noweskalmierzyce.pl/includes/common.inc).
  • Warning: Illegal string offset '#printed' in drupal_render() (line 6120 of /home/noweskalmierzyce/noweskalmierzyce.pl/includes/common.inc).

"Mam zdrowe zęby" i "Talerz zdrowego żywienia"

Wersja do wydrukuWyślij znajomemuWersja PDF

W dniu 20 października 2025 r. uczniowie klasy 2 i 3 uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez przedstawicielki Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej na temat jamy ustnej oraz talerza zdrowego żywienia. Zajęcia są realizowane w ramach wojewódzkiego projektu edukacyjnego „MAM ZDROWE ZĘBY!!!” i „TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA”. Celem głównym projektu jest popularyzacja zasad poprawnej higieny jamy ustnej  oraz prawidłowego odżywiania wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

W klasie 2 pani prowadząca w ciekawy sposób opowiadała o sposobach dbania o higienę jamy ustnej, zdrowym odżywianiu, rodzajach zębów, czym zajmuje się lekarz dentysta oraz co to jest próchnica, wykorzystując przyniesione materiały edukacyjne (prezentację, quizy). Na zajęciach odbyły się pokazy prawidłowego mycia zębów na modelu szczęki, na którym dzieci mogły również przećwiczyć. Taki instruktaż  szczotkowania zębów zwiększa u dzieci świadomość dotyczącą konieczności codziennej troski o zdrowie jamy ustnej i zębów. 

W klasie 3 prowadząca zapoznała uczniów z Talerzem zdrowego żywienia. Jest to prosty sposób na pokazanie, jak powinniśmy komponować nasze codzienne posiłki, aby były zdrowe i pełne energii. Został opracowany przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, by pomóc dzieciom, młodzieży i dorosłym w wyborze właściwych produktów. Połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce – najlepiej różnokolorowe i świeże. Jedna czwarta to produkty zbożowe pełnoziarniste, np. kasze, ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Druga czwarta to produkty białkowe – ryby, chude mięso, jajka, rośliny strączkowe czy nabiał. Do picia najlepiej wybierać wodę, a unikać słodkich napojów. Pamiętajmy także o ruchu i aktywności fizycznej każdego dnia! Po prezentacji uczniowie  w praktyczny sposób komponowali talerze zdrowego żywienia oraz rozwiązywali zagadki. Zdrowe odżywianie to klucz do dobrego samopoczucia, koncentracji i siły do nauki i zabawy.

Należy podkreślić, że zajęcia cieszyły się dużą aktywnością i zaangażowaniem uczniów. Po zakończeniu klasy otrzymały dyplomy za udział w projekcie oraz kolorowe broszury z zagadkami  i pamiątkowy magnes.

Jolanta Długiewicz


Galeria Zdjęć